به گزارش خبرنگار ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین احمدرضا یزدانیمقدم، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، امروز شنبه ۲۰ اردیبشهت در نشست علمی «فلسفه سیاسی استاد مطهری و مسئله حکمرانی» که در سالن جلسات این پژوهشگاه برگزار شد، با اشاره به مفهوم آزادی در اندیشه اسلامی گفت: آزادی فکر، اندیشه، گفتار و عقیده در اسلام مفهومی ریشهدار و اصیل دارد که شهید مطهری در آثار خود به آن پرداخته است و طبق دیدگاههای ایشان، در حکومتی که بر مبنای اصول اسلامی استوار است، آزادی و حقوق فردی و اجتماعی باید بهطور کامل رعایت شود.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه اجرای عدالت و داشتن آزادی باید در اولویت حکمرانی اسلامی باشد، بیان کرد: شهید مطهری در توضیح حکمرانی حضرت علی(ع) در نامه معروف ایشان به مالک اشتر، بر اهمیت رعایت حقوق مردم و عدم تحقیر آنان تأکید میکنند و در این نامه میفرمایند که هیچکس نباید به دلیل مقام و جایگاه خود، دیگران را تحقیر کرده و صدای مردم را بپوشاند و ایشان همچنین یادآوری میکنند که هیچ حکومتی نمیتواند خود را مقدس و بیعیب بداند، مگر اینکه در آن حکومتی، حقوق ضعیفان از قدرتمندان بدون هیچگونه لکنت زبانی ستانده شود.
وی افزود: در واقع، این همان چیزی است که آیتالله مطهری در تحلیل خود از انقلاب اسلامی بیان میکند چراکه حکمرانی صحیح باید بهگونهای باشد که مردم بتوانند حقوق خود را از مسئولان مطالبه کنند، بدون ترس و دلهره. وبنابراین، اگر حکومت اسلامی بخواهد به اصول اسلام وفادار بماند، باید زمینه را برای آزادی بیان، نقد و اعتراض فراهم کند.
حجتالاسلام یزدانیمقدم ابراز کرد: یکی از مهمترین ویژگیهای حکمرانی اسلامی، در نظر گرفتن آزادیهای فردی و اجتماعی و تأمین عدالت برای همه اقشار جامعه است ضمن اینکه این اصول باید در تمام مراحل حکمرانی، از سطح عالیترین مقامها گرفته تا رعایای عادی، بهطور جدی رعایت شود تا جامعهای عادلانه و آزاد به وجود آید.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: شهید مطهری در خصوص مسئله عدالت اجتماعی در انقلاب اسلامی، یکی از مهمترین مسائل آینده را در این عرصه دانسته و در تحلیلهای خود به تفصیل به این موضوع پرداخته است و وی به صراحت میگوید که یکی از مسائل اساسی در آینده انقلاب اسلامی، مسئله عدالت اجتماعی است و همچنین در آثار خود به تقسیمبندیهایی اشاره میکنند که برخی به اجتماع اصالت میدهند و حقوق فردی را نادیده میگیرند، در حالی که برخی دیگر به فرد اصالت میدهند و حقوق اجتماعی را نادیده میگیرند.
یزدانیمقدم عنوان کرد: شهید مطهری میفرمایند که آزادی فرد باید در چارچوب قانون و در راستای منافع عمومی باشد و از سوی دیگر، باید حقوق اجتماعی نیز رعایت شود و اسلام افراد را بهگونهای تربیت میکند که بتوانند اموال خود را بهطور داوطلبانه، مانند زکات، خمس، صدقه و مالیات شرعی، در اختیار محرومان قرار دهند و این رویکرد را آیتالله مطهری بهعنوان نوعی «سوسیالیسم اخلاقی» معرفی میکند.
وی بر لزوم مبارزه با استثمار تأکید کرد و گفت: آیتالله مطهری بیان میکنند که استثمار در هر شکل آن غلط است و سرمایهداری که موجب پرورش استثمار میشود، منطبق با اصول اسلامی نیست ضمن اینکه باید راهی اتخاذ شود که هم جلوی استثمار را گرفته شود و هم نیازهای مردم را در چارچوب ارزشهای اسلامی برطرف شود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به اهمیت پیادهسازی اصول آیتالله مطهری در حکومت اسلامی، اظهار کرد: امیدواریم که رسانهها و بهویژه رادیو و تلویزیون، مصاحبههای آیتالله مطهری را بدون سانسور و بهطور کامل در اختیار مردم قرار دهند تا همگان درک دقیقی از اندیشههای ایشان در خصوص حکمرانی اسلامی، جمهوری اسلامی و عدالت اجتماعی پیدا کنند.
وی عنوان کرد: در اسلام، آزادی به معنای آزادی انسانی و عقلانی است نه آزادی حیوانی. شهید مطهری میگوید که آزادی در اسلام باید آزادی عقلانی باشد، مشابه آنچه فیلسوفانی، چون کانت مطرح کردهاند و آزادی در اسلام به این معناست که انسان باید آزاد، نه بهطور بیقید و شرط، بلکه در چارچوب عقل و اخلاق باشد.
حجتالاسلام یزدانیمقدم با اشاره به سخنان آیتالله مطهری و تأکید بر مفاهیم عدالت اجتماعی، آزادی عقلانی و مقابله با استثمار، خواستار پیادهسازی اصول حکمرانی اسلامی در کشور شد و از رسانهها خواست که به این مهم توجه بیشتری داشته باشند و دیدگاههای آیتالله مطهری را بدون سانسور و آزادانه در اختیار مردم قرار دهند.