درس دوم: رعایت آداب در تلاوت قرآن
امام صادق(علیه السلام) در رعایت آداب قرائت نیز نکات ارزشمندی را فرمودند که به برخى از آنها اشاره میشود:
۱. رعایت اخلاص در تلاوت
امام صادق(علیه السلام) فرمود: «خوانندگان قرآن، سه دسته هستند: عدهاى براى نزدیک شدن به سلاطین و زورمندان و براى سلطه یافتن بر مردم قرآن میخوانند، که این دسته از اهل آتشاند. دسته دوم حروف قرآن را حفظ و حدود آن را ضایع کردهاند، این دسته نیز اهل آتشاند. دسته سوم قرآن میخوانند تا زیر پوشش آن قرار گیرند، به محکم و به متشابه آن اعتقاد دارند، فرایض قرآن را به جاى میآورند و حلال آن را حلال و حرام آن را حرام میشمارند و در مقام عمل، تسلیم قوانین قرآناند. این دسته همان کسانى هستند که دست رحمت الهى آنان را از هر لغزشى نجات میدهد و آنان اهل بهشتاند و درباره هر که بخواهند، حق شفاعت دارند»(خصال، صدوق، ج۱، ص۷۰).
۲. پرهیز از خودنمایى
همچنین فرمود: «پارهاى از مردم قرآن را تلاوت میکنند که گفته شود: چه خوب میخواند! و برخى براى تأمین معاش قرآن میخوانند. در این دو دسته خیرى نیست.ولى بعضى از مردم قرآن میخوانند که از راهنماییهاى آن بهرهمند شوند و در نماز و در هر حال، شب و روز از آیات الهامبخش قرآن بهره معنوى و فکرى بردارند».(عقاب الأعمال، ص۴۴.)
۳. پرهیز از منافع مادى و دنیوى
و نیز فرمود: «کسى که بر سلطان جائرى وارد شود و براى رسیدن به پول و ثروت و آرزوهاى مادى و دنیوى قرآن بخواند، چنین کسى مورد لعن خداوند خواهد بود و به هر حرفی، ده لعنت و شنونده نیز به هر حرفى یک لعنت خواهد شد».(مستدرک الوسائل، ج۱، ص۲۹۱.)
۴. تلاوت از روی مصحف قرآن
امام صادق(علیه السلام) میفرماید: «کسى که قرآن را از روى آن تلاوت کند، نور دیدگانش زیاد میگردد و بار گناه پدر و مادرش سبک میشود؛ هر چند که هر دو کافر باشند».(کافی، ج۲، ص۴۴۹. )
۵. استعاذه پیش از تلاوت
از امام صادق(علیه السلام) درباره استعاذه پیش از خواندن قرآن پرسیده شد، در پاسخ فرمود: « از شیطان رانده شده به خدا پناه ببر»(نعم فتعوذ بالله من الشیطان الرجیم؛ بله، وسائل الشیعه، ج۲، ص۸۴۸. ) .
۶. تلاوت متفکرانه همراه با قلبی خاشع و خاضع و محزون
امام فرمود: « قرآن کریم با حزن نازل شد، پس شما نیز آن را با حزن و خشوع بخوان»(ان القرآن نزل بالحزن فاقرأه بالحزن؛ کافی، ج۱، ص۴۴۹).
و فرمود: «کسى که قرآن بخواند، ولى قلبش خاضع نشود و احساس حزن در خود نکند، امر بزرگى را کوچک شمرده و زیان کرده است. پس تلاوت کننده قرآن به سه چیز نیاز دارد: ۱. قلب خاشع، ۲. فکرى فارغ، ۳. موضعى آرام؛ زیرا قلب که خاشع شد، افکار شیطانى فرار میکند. و دل که فارغ گشت، به تمام وجود متوجه قرآن میشود و موجبات تفرقه فکر رخت بر میبندد و از نورانیت کلام خدا و آثار آن محروم نخواهد شد. و هر گاه جاى آرام و خلوتى انتخاب کند، با رعایت آن دو اصل پیشین، همانا روح و جان او با کلام خدا انس میگیرد و شیرینى حرف زدن با خدا را لمس میکند. همچنین الطاف پنهان الهى را احساس میکند؛ در نتیجه، حالت انس با قرآن را بر هر حالت دیگر ترجیح میدهد و بهترین وقت خود را در همین لحظه میبیند.
پس به دقت بنگر که منشور الهى را چگونه میخوانى و در برابر اوامر و نواهى آن چه موضعى دارى و در قبال حدود آن چگونه خواهى بود؛ زیرا قرآن، کتابى است که باطل در ساحت مقدس آن راه ندارد و از جانب خداوند حکیم است. پس به دقت تلاوت کن و در هر وعد و وعیدى توقف کن و در مثالها و مواعظ آن تفکر کن. مواظبت کن که به موازات صحت قرائت، در اقامه حدود آن کوشا باشی»(قرآن در احادیث اسلامی، ص۵۹).
آن حضرت در همین زمینه از پیامبراکرم (ص) مطلبى نقل فرموده که فرمودند:«رسول خدا(ص) با جمعى از جوانان ملاقات کرد و فرمود : میخواهم آیاتى از قرآن را براى شما بخوانم. هر که تحت تأثیر قرار گرفت و اشک ریخت، من بهشت را برایش ضمانت میکنم. و سپس آخر سوره زمر را تلاوت کرد. همه اشک ریختند، مگر یک جوان که گفت: یا رسول الله! من تباکى کردم، ولى اشکم جارى نشد. حضرت فرمود: من مجدداً میخوانم. هر که اشک ریخت، اهل بهشت خواهد بود. و سپس آیات را دوباره خواند و این بار همه در اثر انعطافپذیرى اشک ریختند و همه شایستگى بهشت پیدا کردند»(کافی، ج۱، ص۴۴۹).
۷. تلاوت همراه با عبرت گرفتن
در چهار روایت دیگر، امام صادق(علیه السلام) بر تفکر و تأمل در هر آیهاى که میخواند ـ به ویژه آیات بهشت و جهنم ـ امر فرموده تا تلاوت کننده، تجلى خداى را در قرآن به چشم دل ببیند. امام صادق(علیه السلام) در مقام دعا میفرمود:«پروردگارا! عهدنامه خود را منتشر ساختی. پس نگاه مرا در آن عبادت قرار ده و قرائتم را تفکر و تفکرم را موجب عبرت. خدایا! قرائتم را قرائت بدون تفکر قرار مده و نظرم را در قرآن توأم با غفلت مگردان»(مصباح الانوار، ص۱۴۱).و فرمود: « خداوند در سخنان خود در قرآن براى بندگانش تجلى کرده است، ولى بسیارى از مردم این تجلى را نمیبینند»(لقد تجلّى الله لخلقه فى کلامه و لکنهم لا یبصرون؛. قرآن در احادیث اسلامی، ص۶۳).و نیز فرمود: «قرآن، مشعل فروزان هدایت و چراغ راه در تاریکیهاست. پس باید دیده خود را باز کنیم و براى کسب نور، چشم بصیرت را بگشاییم؛ زیرا تفکر، حیات قلب هر انسان آگاهى است».(کافی، ج۲، ص۴۳۸.) و در تفسیر آیه مبارکه (یَتْلُونَهُ حَقّ تِلاوتِهِ ) فرمود: « حق تلاوت قرآن، توقف و تفکر در هر آیهاى است که بهشت و جهنم را مطرح میکند»(الوقوف عند ذکر الجنه و النار؛ مستدرک الوسائل، ج۱، ص۲۸۸) .
۸. سکوت به هنگام شنیدن آیات قرآن
کتاب آسمانى و قرآن مجید آن قدر والا و ارزشمند است که بندگان خدا حتى به هنگام شنیدن آیات نیز باید سراپاگوش باشند و سکوت کنند. در این زمینه، هم خود قرآن مجید فرموده: «اگر قرآن خوانده شد، به آن آیات گوش دهید و سکوت کنید» و هم معصومان(علیهم السلام) از جمله امام صادق(علیه السلام) فرموده: « واجب است که به هنگام تلاوت قرآن چه در نماز و چه در غیر نماز، سکوت کنى و هر گاه در حضور تو قرآن خوانده شد، واجب است بر تو که سکوت کامل را رعایت کنی»(یجب الإنصات للقرآن فى الصلاه و غیرها و إذا قرأ عندک القرآن وجب علیک الإنصات و الإستماع؛( مجمع البیان، ج۱، ص۴۵۳).
۹. تلاوت همراه با طمانینه وپرهیز از شتاب
دستور دیگر امام صادق(علیه السلام) آن است که سعى شود به هنگام قرأئت قرآن، به سرعت و با شتاب آن را نخوانیم و در تفسیر آیه مبارکه (و رتل القرآن ترتیلا) فرمود: « با تأمل و تأنى بخوانى و در برخورد با هر آیه، درنگ کنى و آن را با صوت نیکو بخوانی».(هو أن تتمکث فیه و تحسّن فیه صوتک؛ (مجمع البیان، ج۱۰، ص۲۸۸.) و فرمود: «قرآن با شتابزدگى خوانده نمیشود، بلکه کلمه کلمه و با دقت خوانده میشود. پس به هر آیهاى که درباره بهشت میرسیم، باید مقدارى توقف کنیم و از خدا آن را بخواهیم و همچنین آیهاى که از جهنم سخن میگوید، باید به خدا پناه ببریم»(کافی، ج۱، ص۴۵۲).
امام صادق(علیه السلام) از امیرمؤمنان(علیه السلام) در معناى ) و رتل القرآن ترتیلا( نقل کرده است که فرمود: «قرآن، بیانگر همه معارف است. در هنگام تلاوت، هدف شما تمام کردن سوره نباشد، بلکه با تأنى بخوانید تا قلبهایتان به نرمى و انعطاف گراید».( سرائر، ابن ادریس، ص۴۷۶.)
۱۰. تلاوت بابا صداى بلند و نیکو
به امام صادق(علیه السلام) عرض کردند: شخصى معتقد است که دعا وقتى اثر دارد و کارساز است که به صداى بلند خوانده شود. امام فرمود:«ایرادى ندارد؛ زیرا على بن حسین(علیه السلام) بهترین صوت را در تلاوت قرآن داشت و بسیار بلند میخواند که تمام اهل خانه میشنیدند. و امام باقر(علیه السلام) نیز از همه مردم صوتش در تلاوت قرآن بهتر بود و شبها که بر میخاست و قرآن میخواند، بلند میخواند، حتى رهگذران و مخصوصاً سقّاها میایستادند و گوش میدادند».( کافی، ج۱، ص۴۴۹)