پژوهشکدۀ اخلاق و معنویت، روز دوشنبه ۲۰ اسفند ۱۴۰۳، دومین هماندیشی «حکمرانی معنوی» را با حضور اساتید حوزه و دانشگاه و اعضای هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار کرد. این نشست علمی که از سلسله نشستهای حکمرانی معنوی بود، از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ برگزار شد و اساتیدی از حوزه و دانشگاه، حول مباحث حکمرانی معنوی به بحث و گفتوگو پرداختند.
در این جلسه هماندیشی که به صورت مجازی برگزار شد، آقایان: دکتر احمد شاکرنژاد؛ دکتر حمیدرضا مظاهری سیف، و حجتالاسلام دکتر محمدجواد رودگر به ایراد سخن پرداختند.
دکتر شاکرنژاد به موضوع «دیپلماسی معنوی و قدرت نرم» پرداخت؛ وی ابتدا به تعریف دیپلماسی معنوی پرداخت و سپس به اهداف دیپلماسی معنوی که عبارتند از: کاهش خشونت، صلح پایدار، صلح و … اشاره کرد. ایشان در بخش دیگری از سخنان خود به ابزارهای کلاسیک دیپلماسی معنوی اشاره کرد که یوگا و پاندا دو ابزار معروف در این خصوص است.
دکتر شاکرنژاد گفت: از مثال های معروف در این زمینه میتوان به دالایی لاما اشاره کرد، اما مهمتر از همه یوگا دیپلماسی است. اما نکته مهم، ظرفیت های شیعه برای دیپلماسی معنوی است که موارد فراوانی را در این زمینه میتوان نام برد، مانند: عدالت، انصاف، همزیستی مسالمت آمیز، صلح و …. ولی شاید مهمتر از همه مناسک و آداب و رسوم ماست؛ مثل: مناسک عزاداری، اطعام عاشورا، زیارت و … .
وی افزود: مهمترین ظرفیت و ابزار ما که به آن کم بها دادهایم، عبارت است از ورزش های باستانی و اندیشه فتوت که زبان مشترکی ایجاد میکند و میان ارزشهای شیعی با سلامت پیوند برقرار میکند.
سپس دکتر مظاهری سیف سخنان خود را در موضوع «چالشهای کاربست فرمان های معنوی در اسناد بالادستی نظام»
حول سه محور ارائه کرد:
- منظور از فرمان تمام عناوینی یک سند از چشم انداز تا فرامین اجرایی است؛ نه فقط کلیات.
- مهمترین مشکل فرمان معنوی در سندهای ما، کلیت، ابهام و عدم وضوح تلقی از معنویت است.
- چند سند از این منظر مورد بررسی قرار گرفته است که عبارتند از:
– سند کلان مهندسی فرهنگی کشور.
– سند بیانیه گام دوم رهبری.
– سیاسیت های کلی نظام برای ترویج و تحکیم فرهنگ ایثار و شهادت
– سند ملی تحول آموزش و پرورش.
سخنران پایانی این هم اندیشی، دکتر رودگر بود که درباره «رابطه سلامت معنوی در قرآن و حکمرانی معنوی» ایراد سخن کرد. وی ابتدا با تصریح بر این که هنوز تعریف روشن و حتی اجمالی از سلامت معنوی که مورد وفاق باشد، ارائه نشده است، گفت: شاید بتوان این طور تعریف کرد: برخورداری انسان از حد نصاب لازم برای مواجهه شناختاری و رفتاری با عالم غیب و غیب عالم.
وی افزود: مسئولان نظام باید از حد نصاب سلامت معنوی برخوردار باشند و غایت حکمرانی اسلامی معنوی تحقق جامعه عالم، عاقل و عادل است.
ایشان در ادامه گفت: تعریف اجمالی انسان سالم معنوی در حکمرانی اسلامی، انسانی است که قلب سلیم، عقل لطیف و نفس عفیف داشته باشد. وی در انتهای بحث نیز به کارکردهای اجتماعی منزلی و مدنی عزت نفس اشاره کرد.