گزارش سفر علمی به ایتالیا و آلمان؛

بررسی گفت‌وگوی ادیان و تجربه مراکز مسیحی فعال در حوزه اسلام

نشست گزارش سفر علمی حجت‌الاسلام والمسلمین محمد صحاف کاشانی، عضو هیئت علمی و رئیس گروه پژوهشی پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی، برگزار شد.

به گزارش اداره بین‌الملل مرکز همکاری‌های علمی و بین‌الملل، حجت‌الاسلام والمسلمین صحاف کاشانی در این نشست، ابتدا به مقایسه میان پاپ بندیکت شانزدهم و پاپ فرانسیس پرداخت و گفت: «پاپ بندیکت از باسوادترین و در عین حال رویکرد گفتگوی ادیانی نداشت  و معتقد بود اسلام با خشونت گسترش یافته است.

اما پاپ فرانسیس در نقطه مقابل او قرار داشت او روابط نزدیکی با گروه‌های مختلف اسلامی و نیز کشورهای اسلامی مانند امارات داشته و حتی دو بار به این کشور سفر کرده بود. همچنین پاپ فرانسیس دیداری تاریخی با آیت‌الله سیستانی داشت، در حالی که تمایل سفر به ایران نیز داشت اما فرصت این سفر فراهم نشد».

رئیس گروه پژوهشی پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی در ادامه به بخشی از مشاهدات خود در این سفر اشاره کرد و افزود: «در این سفر با گروه‌های رهبانی آشنا شدم که فعالیت‌های اجتماعی گسترده‌ای در حمایت از اسرا و زندانیان دارند؛ فعالیت‌هایی که قدمت آن‌ها به ۸۰۰ سال پیش بازمی‌گردد و عمدتا در کشور های امریکایی و اروپایی و فیلیپین فعالیت می‌کنند .

و سایر گروه های رهبانی در مسیحیت کاتولیک وجودئ دادر که خدمت به بیمااران و فقرا و… انجام می دهند در حالی که حوزه‌های علمیه ما نیز قابلیت انجام چنین کارهایی را دارند، اما سابقه و گستره فعالیت آن‌ها اندک است. چرا ما این اقدامات را انجام نمی‌دهیم؟»

وی با اشاره به مراسم «سال وبیلیه» در ایتالیا گفت: «امسال مسیحیان زیادی برای این مراسم که هر ۲۵ سال یک‌بار به‌صورت گسترده برگزار می‌شود، به ایتالیا آمده بودند».

صحاف کاشانی همچنین افزود: «در این سفر دیدارهای متعددی با کشیش‌ها، دانشگاه‌ها، مؤسسات علمی و شخصیت‌های مذهبی داشتیم. برخی از این مراکز به‌صورت تخصصی در حوزه اسلام فعالیت می‌کنند و نه تنها کتابخانه‌های مجهزی در این زمینه دارند، بلکه به زبان عربی نیز مسلط‌اند».

وی تأکید کرد: «با توجه به شرایط خاصی که ما داریم، همکاری‌های مشترک می‌تواند نتایج موثرتری داشته باشد؛. به همین دلیل امسال تصمیم داریم ده عنوان کتاب را به‌صورت مشترک منتشر کنیم.»

عضو هیئت علمی پژوهشگاه در پایان خاطرنشان کرد: «اساتید متخصص در حوزه‌های مرتبط، بهتر است در پروژه های تدوین کتاب مشترک با اساتید مسیحی مشارکت جدی داشته باشندوی همچنین افزود  گفت‌وگوی ادیان اگر در سطح ترویجی و برای مخاطب عموم دنبال شود، ثمربخشی بیشتری خواهد داشت.»

این نشست در پایان با پرسش و پاسخ شرکت‌کنندگان به کار خود خاتمه داد. شایان ذکر است این سفر علمی در ماه رمضان سال گذشته  به مقصد کشورهای ایتالیا و آلمان انجام شده است.

آخرین اخبار