نشست علمی «نقد و بررسی گزارش‌های سفر پیامبر (ص) به همراه حضرت ابوطالب (ع) به شام»  شانزدهمین نشست از سلسله نشست‌های علمی همایش بین المللی حضرت ابوطالب (ع) برگزار شد به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ایسکا(پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی) شانزدهمین نشست از سلسله نشست‌های علمی همایش بین المللی حضرت ابوطالب (ع) با عنوان «نقد و بررسی گزارش‌های سفر پیامبر (ص) به همراه حضرت ابوطالب (ع) به شام» با حضور حجت الاسلام و المسلمین دکتر رمضان محمدی به عنوان ارائه دهنده بحث و حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمیدرضا مطهری، رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) در جایگاه ناقد، روز شنبه چهارم بهمن ماه نود و نه به صورت حضوری – مجازی در محل سالن جلسات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه برگزار شد. 
در ابتدای این نشست، حجت الاسلام محمدی که پیشتر کتاب «نقد و بررسی گزارش‌های زندگانی پیش از بعثت پیامبر (ص)» را به تألیف رسانده‌اند، به این نکته اشاره کردند که حضرت ابوطالب (ع) حمایت‌های زیادی از پیامبر (ص) انجام داده‌اند و اعتقاد قلبی به صدق نبی اکرم (ص) در رسالت الهی داشته‌اند. ایشان در مورد ابعاد مختلف این سفر توضیحاتی داده و گفتند که اصل مسافرت پیامبر (ص) به شام همراه حضرت ابوطالب (ع)، دارای اشکال نمی‌باشد و با توجه به سفرهای تجارتی که در آن زمان در شبه جزیره مرسوم بوده امری منطقی به نظر می‌رسد. اما اینکه بعداً چه حواشی در مورد این سفر مطرح شده است جای بحث و بررسی دارد.
مدیر گروه تاریخ اسلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه افزود، مجموعاً هفت روایت برای این سفر در دست داریم و اختلاف در روایات مربوط به جزئیات می‌شود و در اصل آن ایرادی به نظر نمی‌رسد. اما برخی از محققان مسیحی و اهل سنت اظهاراتی درباره دیدار پیامبر (ص) با بحیرا، راهب مسیحی داشته‌اند که به دور از واقعیت بوده است. ایشان آراء مورخان مختلف اعم از خاورشناسان، مورخان اهل سنت و تاریخ نگاران شیعه را در این ارتباط مورد بحث و بررسی قرار دادند. 
پس از صحبت‌های حجت الاسلام رمضان محمدی، ناقد این بحث آقای دکتر حمیدرضا مطهری به ارائه نظرات خودشان در خصوص موضوع سفر پیامبر (ص) به همراه حضرت ابوطالب به شام و صحبت‌های آقای محمدی پرداختند.
رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) با اشاره به اینکه پرداختن به مباحث مرتبط با حضرت ابوطالب (ع) به نوعی تکریم حضرت امیرالمؤمنین (ع) محسوب می‌شود، بر این نکته تأکید کردند که در ادوار گذشته و به خصوص قرون اولیه خیلی به موضوع سفر پیامبر (ص) به شام توجه خاصی نشده است. اگر پیرامون این سفر و وقایع رخ داده در آن اشکالی بود، در همان قرون اولیه اسلامی، معاندان اهل بیت (ع) به آن تمسک می‌جستند و نقدهایی مطرح می‌کردند. اشکالات و شبهاتی که الان مورد تأکید قرار می‌گیرند، در سال‌های اخیر مطرح شده‌اند و سابقه تاریخی ندارند.
حجت الاسلام مطهری در ادامه صحبت‌هایشان یک سوال را مطرح کرده و گفتند که آیا واقعاً حضرت ابوطالب (ع) تاجر بوده‌اند؟ با توجه به گزارش‌های تاریخی درباره شرایط مالی حضرت ابوطالب (ع)، به نظر می‌رسد ایشان زندگانی فقیرانه‌ای داشته‌اند. باید دید این مسافرت‌های تجاری با چه عنوانی انجام می‌شد. 
حجت الاسلام محمدی در پاسخ به این سوال گفتند لازم نیست حتماً اموال تجاری مال خود حضرت ابوطالب (ع) باشد. ضمن اینکه وضعیت مالی حضرت ابوطالب (ع) آن‌گونه که از گزارش‌های تاریخی برمی‌آید، آن‌چنان نیز نامساعد نبوده است. 




 
منبع: اخبار پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام
کلمات کليدي
اخبار پژوهشکده تاریخ و سیره
 
امتیاز دهی
 
 

[Part_Lang]
[Control]
تعداد بازديد اين صفحه: 95
Guest (PortalGuest)

پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي - دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم
مجری سایت : شرکت سیگما