پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی

•    کتاب‌نامه
•    نمایه

موضوع اثر و اهمیت آن
سیاست خارجی دولت اسلامی در سه سطح مبانی، اصول و اهداف قابل بررسی می‌باشد. مقصود از «دولت اسلامی»،‌ هر دولتی است که آموزه‌های دین مبین اسلام را در راهبردهای خود مدنظر قرار دهد. اثر حاضر در صدد است سه مقوله مبانی، اصول و اهداف سیاست خارجی دولت اسلامی (با گرایش شیعی) را شناسایی کند و تفاوت‌های آن را با سیاست خارجی دولت‌های سکولار بازشناسد.اهمیت کتاب حاضر آن است که به شکل جداگانه اهدافی را دنبال می‌کند که عبارت‌اند از:الف) تعیین مرز مبانی دینی و مباحث علمی در سیاست خارجی دولت اسلامی؛ب)‌ ترسیم مبانی، اصول و اهداف سیاست خارجی دولت اسلامی؛
ج)‌ تطبیق مباحث نظری فوق به مصادیق سیاست خارجی دولت مدرن اسلامی.در بند اخیر، موارد تزاحم مبانی،‌ اصول و اهداف سیاست خارجی دولت اسلامی به بحث گذاشته شده است؛ برای مثال، ممکن است یکی از اهداف سیاست خارجی با یکی از اصول مربوط به آن و یا حتی دو اصل با هم تزاحم پیدا کنند. تزاحم این‌گونه موارد با برداشت فقهی و با اتکا به اصول فقه رفع شده‌اند. کتاب‌هایی وجود دارند کهسیاست خارجی دولت اسلامی را با رهیافت فقهی به بحث گذاشته‌اند، ولی هیچ‌یک از آنها به شکل مستقل مبانی،‌ اصول و اهداف مربوط به آن و موارد تزاحم آن‌ها را بررسی نکرده‌اند.

برجستگی‌های اثر نسبت به آثار مشابه
بحث سیاست خارجی دولت اسلامی با گرایش فقه سیاسی، مسبوق به سابقه است. در عین حال کتاب حاضر سعی کرده گامی جلوتر نهد و علاوه بر آن‌که به شکلی خاص به مبانی،‌ اصول و اهداف سیاست خارجی دولت اسلامی می‌پردازد،‌ بحث را از حالت کلی و نظری خارج کرده، بر مصادیق تطبیق نماید و به شکل مشخص موارد تزاحم و راه‌حل رفع آن‌ها را بازشناسد. شاید بتوان این اثر را جلد دوم یا تکمله‌ای بر کتاب «مسئولیت‌های فراملی در سیاست خارجی دولت اسلامی» به همین قلم تلقی کرد.

روش تحقیق و شیوه ارائه مطالب
روش این تحقیق، توصیفی - ‌تحلیلی، و شیوۀ‌ ارائه مطالب، کتابخانه‌ای است. در این پژوهش، گرایش فقهی غلبه دارد، هر چند سعی شده از دستاوردهای علم سیاست در گرایش سیاست خارجی نیز استفاده شود.

نتیجۀ اثر
از آن‌جا که غرض اصلی این پژوهش توصیف و تبیین مراد شارع مقدس در حوزه مسایل مربوط به سیاست خارجی دولت اسلامی است،‌ ولی به‌طور کلی می توان محور پژوهش را تکیه سیاست خارجی دولت اسلامی بر مبانی، اصول و اهداف دینی ازسویی، و اصول علمی و اصل واقع‌گرایی از سوی دیگر، عنوان کرد. سیاست خارجی دولت مدرن اسلامی از یک طرف، بر کلیاتی که از شرع مقدس الهام می‌گیرد، تأکید می‌کند و از طرف دیگر،‌به شکل واقع‌گرایانه بر اصول علمی و ضرورت‌های موجود در جهان امروز نظر دارد.

مباحث اصلی اثر
این کتاب، ابتدا به تبیین مفاهیم و مباحث نظری می‌پردازد و سپس مبانی، اصول و اهداف سیاست خارجی دولت اسلامی را به شکل جداگانه می‌کاود. در بحث مبانی، تأثیر بحث انتظار بشر از دین بر سیاست خارجی دولت اسلامی، و پتانسیل فقه سیاسی بررسی شده است. غرض از اصول،‌ آن‌گونه مواردی هستند که با تکیه بر مبانی و با نظر به اهداف، قواعدی کلی را در سیاست خارجی طرح می‌نمایند. اهداف سیاست خارجی نیز مواردی هستند که دولت اسلامی سعی دارد در سیاست خارجی خود به آن‌ها دست یابد.
منبع:پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
كلمات كليدي : آثار علمی , آثار پژوهشی , آثار علمی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی