پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی

اندیشه سیاسی آیت الله خویی

اثر حاضر به بررسی و تبیین اندیشه سیاسی حضرت آیة‌اللّه خوئی در حوزه‌های مختلف پرداخته است و می‌تواند از جهاتی حایز اهمیت باشد: اول آن‌که به مهم‌ترین سؤالی که درباره‌ آیة‌الله خوئی و چگونگی اندیشه سیاسی او مطرح بود،‌ پاسخ داده است؛ دوم، توانسته است کاری را که تاکنون در این مورد - به رغم جایگاه بسیار برجسته صاحب این اندیشه -‌ انجام نگرفته بود،‌ به انجام رساند؛ و سوم خلأ ناشی از عدم پرداختن به اندیشه سیاسی آیة‌الله خوئی به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین فقهای معاصر را پر کند.
عنوان اثر:اندیشه سیاسی آیت الله خویی

•    نمایه‌ها

موضوع اثر و اهمیت آن

برجستگی‌های اثر نسبت به آثار مشابه
اثر حاضر از چند جهت نسبت به آثار مشابه برجستگی دارد: اول آن‌که آثار مشابه بعضاً به انکار اندیشه سیاسی برای آیة‌الله خوئی پرداخته و بعضی صرفاً به بحث «ولایت فقیه» او بسنده نموده‌اند، در حالی‌که اثر حاضر ضمن اثبات اندیشه سیاسیبرای خوئی، به‌صورت جامع و فراگیر به آن پرداخته است؛ و دوم آن‌که در آثار دیگران میان تأملات فکری و سیرۀ سیاسی آیة‌الله خوئی ارتباطی برقرار نگردیده و لذا نتوانسته به برخی ابهامات موجود در اندیشه سیاسی وی پاسخ دهد، در صورتی که اثر حاضر این کاستی را ندارد و توانسته به کمک سیره سیاسی، مباحث نظری را تبیین کند.

روش تحقیق و شیوه ارائه مطالب
اثر حاضر از روش و چارچوب نظری روشنی بهره گرفت که در آثار مشابه مورد توجه واقع نشده است. شاید ابتکار دیگری که در این اثر انجام گرفته، این باشد که برای آشنایی و کشف اندیشه سیاسی آیة‌الله خوئی قبل از این‌که به محور اصلی اندیشه ایشان بحث ولایت فقیه باشد وارد شود،‌ به فضاسازی فکری و مبانی اندیشه او و نیز قواعد و روش‌شناسی وی پرداخته است. پس، این اثر رویکرد نظام‌مند، فراگیر و روش‌شناسانه به مباحث فکری داشته و از پراکنده‌گویی اجتناب ورزیده است.

نتیجۀ اثر
نتایج به‌دست آمده از این اثر عبارت‌اند از: 1. تبیین اندیشه سیاسی آیة‌الله خوئی که در هاله‌ای از ابهام فرو رفته بود؛ 2. آشنایی محققان و علاقه‌مندان به فقه سیاسی با زوایای مختلف اندیشه سیاسی آیة‌الله خوئی؛ 3. گشودن باب تعامل و همسویی در عرصه اندیشه سیاسی میان مکتب فکری نجف و قم؛ و 4. فراهم‌سازی بستر نقد و تحقیق بیشتر درباره اندیشه سیاسی آیة‌الله خوئی.

مباحث اصلی اثر
این اثر مشتمل بر مقدمه، پنج فصل و نتیجه‌گیری است. فصل اول زندگی و عصر سیاسی آیة‌الله خوئی را مورد بررسی قرار داده است. در بررسی زندگی آیة‌الله خوئی به دوران کودکی، تحصیل، تدریس و فعالیت‌های علمی -‌ اجتماعی و سیاسی او پرداخته شده و در ادامه،‌ به زمانه و تحولات سیاسی معاصر آن‌که دو دوره حکومت سلطنتی و جمهوری را در بر می‌گیرند،‌ اشاره شده است.فصل دوم، مبانی، مفاهیم و کلیات اندیشه سیاسی خوئی بحث شده و مبانی فقهی - اصولی،‌ «ولایت»، «حسبه»،‌ «امامت» و «سیاست» و رابطه آن با دین مورد بررسی قرار گرفته است.فصل سوم،‌ اصول و قواعد فقه سیاسی مانند اصل حفظ نظام،‌ اصل ظلم‌ستیزی، قاعده نفی عسر و حرج، قاعده لاضرر، اصل مصلحت،‌ نفی سبیل و تقیه از منظر خوئی مطرح شده است.فصل چهارم، به مطالعه حیات سیاسی در عصر غیبت پرداخته و شیوه زندگی سیاسی شیعه در داخل خود و چگونگی تعامل آن با اجتماعات و نظام‌های سیاسی دیگر را بحث کرده است.فصل پنجم، بحث مهم حکومت و ولایت فقیه را مطرح کرده است. این فصل، به قرائت آیة‌الله خوئی از نظریه ولایت فقیه،‌ انواع حکومت،‌ حکومت مطلوب و جایگاه فقیه در اجتماع و سیاست پرداخته شده و در پایان،‌ به رابطه خوئی با نظام جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان اولین تجربه حکومت تحت رهبری فقیه در عصر غیبت، اشاره گردیده است.
منبع:
كلمات كليدي : آثار علمی , آثار پژوهشی , محمداکرم عارفی , آثار علمی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی

تاریخ خبر: 1398/11/12 شنبه