به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به نقل از خبرگزاری ایبنا، حجتالاسلام و المسلمین استاد نجف لکزایی، رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در این مراسم، با اشاره به ابعاد گوناگون منظومه فکری شهید رئیسی، وی را نمونهای از حکمرانی مبتنی بر محبت، مردمداری و التزام به آموزههای اسلامی توصیف کرد.
استاد لکزایی با استناد به آیه ولایت در قرآن کریم گفت: این آیه هنگام نزول، تنها یک مصداق عینی داشت و آن، امیرالمؤمنین علیبنابیطالب (علیه السلام) بود که در حال رکوع نماز، زکات پرداخت. این واقعه، پیوندی میان ایمان، عمل و ولایت را نمایان میسازد؛ مفهومی که قرآن از آن با عنوان حزبالله یاد میکند، حزبی که در نهایت پیروز است.
عبدالله بهمنپوری، استاد دانشگاه یاسوج نیز در این مراسم با تأکید بر نقش محوری اخلاق در فقه اسلامی اظهار کرد: در منظومه اندیشهای شهید رئیسی، فقه اسلامی صرفاً مجموعهای از قواعد حقوقی نیست، بلکه با اخلاق درهم تنیده است، برخلاف برخی مکاتب حقوقی غربی، فقه شیعه مبتنی بر ارزشهای اخلاقی است و بدون آن فاقد اعتبار شمرده میشود.
وی با اشاره به سنت فقهای برجسته شیعه گفت: از عبادات تا معاملات و احکام کیفری، همگی در چارچوبی اخلاقمحور تعریف شدهاند و این ویژگی، فقه اسلامی را از دیگر نظامهای حقوقی جهان متمایز میسازد.
بهمنپوری با انتقاد از کمتوجهی به معرفی ظرفیتهای علمی فقه اسلامی افزود: نظام حقوقی اسلامی هنوز آنگونه که شایسته است در سطح ملی و بینالمللی معرفی نشده است. اگر این نظام با نگاه منصفانه بررسی شود، در مقایسه با نظامهایی نظیر حقوق فرانسه، جایگاه ممتاز خود را نشان خواهد داد.
همچنین محسن جبارنژاد، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان کهگیلویه و بویراحمد نیز در این آیین، با تأکید بر نقش کتابخانهها در ترویج اندیشههای متفکران انقلاب اسلامی، گفت: کتابخانههای عمومی باید بستری برای معرفی آثار فاخر و اندیشههای ناب شخصیتهایی چون شهید آیتالله رئیسی باشند. تألیفات این شهید، صرفاً متون علمی نیستند، بلکه منشورهایی برای زیست دینی، مردمی و اخلاقی در بستر حکمرانی اسلامیاند.
وی افزود: انتشار و رونمایی از آثار شهید رئیسی، فرصتی مغتنم برای نسل جوان است تا با گفتمان عدالتمحور و اخلاقگرایانه او آشنا شوند.
در پایان این آیین، از دو کتاب پژوهشی شهید آیتالله رئیسی رونمایی شد؛.
این دو اثر علمی شهید آیتالله سید ابراهیم رئیسی با موضوعات فقهی و حقوقی و عناوین: ارث بی وارث و تعارض اصل و ظاهر در فقه و قانون از سوی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم منتشر شده است..
این آثار که با هدف تبیین مبانی فقه حکومتی و گسترش گفتمان حقوق اسلامی تدوین شدهاند، شامل کتابهای « ارث بیوارث » و «مبانی و اصول فقهی حقوقی حکومت اسلامی» هستند
شهید آیتالله رئیسی در زمینه موضوع ارث بیوارث بین مباحث فقه و حقوق تطبیق میدهد و بحث کلیات و مصادیق ارث، بیارث را تبیین کرده و جایگاه ارث بیوارث را در فقه به بحث میگذارد. سپس مصارف ارث شخصی بیوارث را ذکر و پایههای تصدی و تعهدات بیوارث از سوی فقیه جامعالشرایط را مورد بررسی قرار میدهد. در پایان این نوشتار تعهدات امام یا فقیه در برابر بیوارث و نتایج و دستاوردهای موضوع ذکر شده است. بررسی ارث بیوارث در قرآن و روایت و در روایات اهل سنت از مباحث قابل تأمل این مجموعه بهحساب میآید.
همچنین شهید آیتالله رئیسی در کتاب تعارض اصل و ظاهر در فقه و قانون» نخست واژههای اصل، ظاهر، اصول عملیه، تعارض و انواع آن از حیث لغت و اصطلاح مورد تبیین قرار میهدد. در ادامه شرایط تقدم اصل یا ظاهر و مبانی حجیّت آنها در فقه شیعه و اهل سنت واکاوی کرده و مصادیق تقدم اصل یا ظاهر را روشن میکند. در پایان این تحقیق نظریه تقدّم اصل به معنای قاعده فقهی و نظریه تقدّم ظاهر به معنای ظاهر حال را بررسی کرده و نظر کلی درباره تعارض اصل و ظاهر را ارائه میدهد. نتایج، دستاوردها و پیشنهادها از مطالب مهم در این مجموعه است.
انتشار این آثار شهید آیتالله رئیسی توسط پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، در راستای پاسداشت میراث آن شهید عزیز و فراهمسازی زمینه برای بهرهمندی پژوهشگران و علاقهمندان به فقه حکومتی صورت گرفته است